انواع عسل

انواع عسل 

انواع عسل نوعی ماده شیرین طبیعی است که از گل گیاهان مختلف توسط زنبوران جمع آوری می شود. زنبورها شهد جمع آوری شده را با آنزیم مخصوص که از جداره کیسه عسلی ترشح می شود ترکیب و بعد از چند مرحله فراآوری (کاستن رطوبت شهد و اضافه کردن آنزیم ) آن را در داخل کندو و درقاب عسل ذخیره می کنند دربدن زنبور شهدنه تنها با آنزیم ها (مخمر ها ) بلکه همچنین با اسید های آلی مواد ضد میکربی چربی ها و میکروما و المان هایی که از غدد زنبور تراوش می شود غنی می گردد.

انواع عسل
انواع عسل

انواع عسل 

قبل از بررسی انواع عسل ایرانی باید بدانیم که چه عواملی باعث تولید انواع عسل مانند آویشن، عسل گون، کنار، چهل گیاه  و … در ایران می شود.

یکی از مهمترین دلایلی که ایران پتانسیل تولید انواع عسل را دارد، آب و هوای منحصر به فرد ایران است که زیستگاه گیاهان مختلف است. و از آنجایی که زنبور عسل برای تولید عسل به شهد گل نیاز دارد، ایران سرزمینی پر از پتانسیل برای تولید است از عسل های مختلف. زیرا زنبورداران با جابجایی زنبورهای خود در فصول مختلف می توانند به شهد گل های مختلف دسترسی پیدا کرده و عسل با طعم ها و رنگ های مختلف تولید کنند.

به طور کلی زنبورداران، عسل ها را بر اساس منبع و همچنین زمان برداشت دسته بندی می کنند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

انواع عسل
انواع عسل

انواع عسل براساس نوع تغذیه

نوع رژیم غذایی مهمترین عامل در طبقه بندی عسل هاست که کیفیت آنها را نیز تعیین می کند. به طور کلی نوع جیره زنبورها از سه عدد خارج نمی شود:

1. تغذیه از شکر (عسل مغذی)

2. تغذیه از شهد گل (عسل طبیعی)

3. تغذیه از شیره درخت (عسل)

1. عسل مغذی

زنبوردار با این نوع عسل به جای تغذیه زنبورها از شهد گل و گیاه از آب قند یا سایر مواد قندی استفاده می کند. یعنی محلول آب و شکر را در کندو قرار می دهند تا زنبور عسل با مصرف آن تولید کند.

عسل تغذیه ای معمولاً برای زمستان گذرانی زنبورها یا در اوایل بهار برای پر کردن کلنی ساخته می شود، اما برخی از زنبورداران نیز در فصل گلدهی به زنبورها آب و شکر می دهند تا زنبورها را تشویق به تولید عسل بیشتر کنند. البته این نوع عسل ها معمولا با آزمایش عسل مشخص می شوند.

2. عسل تمام طبیعی

با این نوع عسل، زنبور به طور انحصاری از شهد گل تغذیه می کند و تغذیه مصنوعی به زنبور عسل داده نمی شود. عسل های طبیعی به دو دسته عسل های چند گل و عسل های تک گل تقسیم می شوند

3. عسل چند گیاهی

عسل چند گیاهی یا چهل گیاهی به عسلی گفته می شود که زنبورها از گیاهان مختلفی برای غذا استفاده کرده اند، زیرا پوشش گیاهی منطقه شامل گیاهان مختلفی است. این عسل معمولاً در بهار زمانی که درختان و گیاهان شکوفه می دهند برداشت می شود.

4. عسل تک گل

عسل تک گل به عسلی گفته می شود که شهد آن عمدتاً از یک گیاه باشد. زمانی که پوشش گیاهی غالب یک منطقه یک نوع گل (بیش از 50 درصد) باشد، عسل به دست آمده از آن معمولاً به نام همان گیاه نامگذاری می شود. مانند عسل اقاقیا، عسل آویشن، عسل پنبه و غیره.

5. پیچ امین الدوله

زنبورهای عسل تقریباً از هر ماده شیرینی که در اختیار دارند برای تهیه عسل استفاده می کنند. هنگامی که زنبور عسل به جای تغذیه از شهد گل ها، از شیره تهیه شده توسط سایر حشرات روی درختانی مانند افرا، بلوط و خار برای تولید عسل در کندو به نام عسلک استفاده می کند. عسل مانند عسل طبیعی دارای خواص بسیاری است و یکی از با ارزش ترین محصولات زنبور عسل به شمار می رود.

انواع عسل
انواع عسل

انواع عسل بر حسب زمان برداشت

طبقه بندی دیگری که زنبورداران معمولاً برای عسل خود دارند طبقه بندی بر اساس زمان برداشت است که عموماً عسل ها یا بهاره یا پاییزه هستند.

1. عسل بهاری

عسل بهاره همانطور که از نامش پیداست به عسلی گفته می شود که در فصل بهار به ویژه اوایل بهار تولید می شود. عسل شکوفه درختان مانند عسل بادام و مرکبات و همچنین عسل اقاقیا از عسل های بهاره است.

2. عسل پاییزی

برخلاف عسل بهاری، نام عسل پاییزی کمی گیج کننده است. عسل پاییزی به عسل هایی گفته می شود که از اواسط تابستان تا اوایل پاییز تهیه می شوند. عسل هایی مانند گون، آویشن و کنار از عسل های پاییزی هستند.

خواص انواع عسل طبیعی

همانطور که گفته شد عسل طبیعی توسط زنبورهای عسل تولید می شود و هیچ غذای مصنوعی به آنها داده نمی شود، بنابراین خواص درمانی عسل را دارند. در زیر به عمده ترین عسل های ایرانی که به مقدار زیاد تولید می شود و خواص هر یک از آنها اشاره می شود:

انواع عسل
انواع عسل

1.عسل آویشن

بدون شک عسل آویشن یکی از خاص ترین و در عین حال پرطرفدارترین عسل های تولید شده در ایران است. این عسل اغلب به دلیل رنگ تیره و همچنین خواص فراوانش شناخته شده است.

اگرچه در زمان گلدهی این گیاه گیاهان دیگری در طبیعت یافت می شود و معمولاً امکان برداشت عسل آویشن خالص وجود ندارد، اما بهترین نوع عسل آویشن در دامنه های دماوند و طالقان برداشت می شود. (این عسل زمان زیادی می برد تا ببندد)

زمان گلدهی و برداشت عسل آویشن

دوره گلدهی آویشن بسته به منطقه رویش در خرداد و مرداد است و دوره گلدهی آن 3 تا 4 هفته به طول می انجامد که در این مدت زنبورداران کندوهای خود را به این مناطق منتقل می کنند.

خواص عسل آویشن

به طور خلاصه از خواص عسل آویشن می توان به موارد زیر اشاره کرد.

درمان سرفه و گلودرد

تسکین درد قاعدگی

بهبود بیماری های دستگاه گوارش

مقوی اعصاب و ضد افسردگی

برای عفونت های عمومی بدن مفید است.

انواع عسل
انواع عسل

2.عسل گون

عسل گون یکی از معروف ترین و فراوان ترین عسل های کشور است. رویشگاه اصلی این گیاه دامنه های زاگرس است. خود گیاه گون انواع مختلفی دارد و گل های آن صورتی، آبی، سفید و زرد است. با وجود اینکه گیاهان دیگری در حال شکوفه هستند و زنبورها از شهد آنها تغذیه می کنند، عسل تک گل به دلیل تراکم زیاد این گیاه در برخی نقاط زاگرس قابل برداشت است. رنگ عسل بین زرد و نارنجی است.

زمان گلدهی و برداشت عسل گون

دوره گلدهی گیاه گون بسته به منطقه رویش از اردیبهشت ماه در مناطق گرم شروع می شود و در مناطق سردسیر تا مرداد ماه ادامه دارد. زمان گلدهی بین 2 تا 6 هفته است. در این مدت زنبورداران معمولا کندوهای خود را برای برداشت این عسل به دره زاگرس منتقل می کنند.

خواص عسل گون

مقوی مغز و اعصاب

مفید در کم خونی

مقوی معده

برای خشونت مفید است

مفید برای درد کلیه و مجاری اداری

انواع عسل
انواع عسل

3.عسل کنار 

نوع دیگر عسل، عسل کنار یا عسل سدر است که به خاطر عطر و طعم بی نظیرش معروف است. گیاه کنار اغلب در مناطق گرمسیری کشور مانند خوزستان، بوشهر، جنوب فارس، هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان می روید. رنگ عسل در ابتدای برداشت روشن است و به مرور زمان تیره می شود.این عسل دیر رسیده است و شکر آن یک سال یا بیشتر طول می کشد.

زمان گلدهی و زمان برداشت عسل

زمان گلدهی گل جانبی بسته به نوع رشد و منطقه رشد بین شهریور تا آبان و زمان گلدهی آن بین 4 تا 6 هفته می باشد. معمولا در این زمان از سال زنبورداران از سراسر کشور برای برداشت عسل تک گل به مناطق گرمسیری سفر می کنند..

خواص عسل کنار

تقویت کننده و انرژی زا است

حافظه و رشد کودکان را تقویت می کند

حرارت بدن را کاهش می دهد

مفید در بیماری های روده و زخم

تقویت کننده و جلوگیری از ریزش مو

انواع عسل
انواع عسل

4.عسل چهل گیاه

عسل چهل گیاه همانطور که از نامش پیداست عسلی است که از شهد گیاهان مختلف به دست می آید. بنابراین خواص و مواد مغذی زیادی در این عسل طبیعی وجود دارد که در صورت مصرف منظم می توانید از آنها بهره مند شوید. علاوه بر این، عسل چهل گیاه دارویی و درمانی برای بسیاری از بیماری ها و تقویت عمومی بدن محسوب می شود.

زمان گلدهی و زمان برداشت عسل

در حالی که عسل های تک گل دیگری را می توان به این لیست اضافه کرد، از آنجایی که تعداد زیادی از این گیاهان معمولاً به صورت متراکم در یک منطقه دیده نمی شوند و گیاهان دیگری در نزدیکی آن قرار دارند، از آنها به عنوان عسل های چند گل یاد می شود. . برخی از این گیاهان عبارتند از:

شکوفه بادام، گیلاس، تلو سیاه، اشگا، پونه کوهی، اسپند، باریجه، چوبک، خار پنبه ای، شیرخار، کاکوتی کوهی، گزنه، مریم گلی، بومادران، صنوبر کوهی، بابونه، پنیر، زبان گاو، علف گندم و… رنگ عسل از چهل گیاه ممکن است بسته به گیاهان موجود در آن متفاوت باشد.

خواص عسل چهل گیاه

    • تقویت کننده حافظه
    • بهبود آرتروز
    • بهبود سردرد و میگرن
    • ضد سرفه
    • نرم کننده سینه
    • کاهش دهنده نفخ
    • کاهش دردهای استخوانی و مفاصلی
    • کنترل و بهبود اسپاسم
    • مفید برای گرفتگی عروق
    • بهبود ناراحتی های روده ای
    • مفید برای معالج رعشه
    • ضد سرع
    • تقویت کننده بینایی
    • خون ساز و همچنین تصفیه کننده خون
    • ترمیم کننده مفاصل و غضروف ساز
    • بهبود کننده تنگی نفس
    • مسکن و تسکین دهنده دردهای مختلف بدن
    • درمان مشکلات گوارشی از جمله زخم معده، ترش کردن معده و کنترل اسید معده
    • درمان تب و حرارت بالای بدن
    • تصفیه کننده کبد و مفید برای از بین بردن کبد چرب
    • موارد ذکر شده از خواص عسل طبیعی چهل گیاه هستند.
    • خرید عسل  چهل گیاه

عسل چهل گیاه یکی از محبوب‌ترین انواع عسل است، زیرا از شهد گل‌های مختلف به دست می‌آید و به همین دلیل طعم و بویی مطبوع دارد که با ذائقه‌ی افراد همخوانی دارد. این نوع عسل از دامنه رشته کوه‌های آذربایجان برداشت می‌شود و بر اساس برگه‌های آزمایشی، کیفیت بسیار بالا و درجه یکی دارد. برداشت عسل چهل گیاه به صورت خام و در دمای کمتر از ۴۰ درجه سانتی‌گراد صورت می‌گیرد تا آنزیم‌ها و خواص پروبیوتیک و دیگر خواص عسل حفظ شوند.ّ

Call Now Button